Prvo srečanje s Pebble Steel

naslovka

Si se že kdaj zalotil, kako med pogovorom preverjaš svoj pametni telefon, ki nenehno brni in te obvešča o svežih dogodkih? So te že kdaj okarali, ker si pri kosilu ves čas tapkal po telefonu? Ni kaj, življenje modernega geeka je nekompatiblno z bontonom. Proizvajalci si zato veliko obljubljajo od novonastajajočega trga pametnih ur. Prvi, ki jim je uspelo so Pebble. Zasloveli so lani, ko so na Kickstarterju dobili $10,266,845 podpore in uspešno lansirali pametno uro za iOS in Android. Letos se vračajo s centraliziranim Appstorom in veliko bolj prefinjeno verzijo ure, imenovano Pebble Steel.

Pebble za razliko od konkurence, ne skuša biti pametni telefon na tvojem zapestju. Prvenstveno je ura s pametnim pridihom. Nima niti barvnega zaslona niti ni zaslon občutljiv na dotik. S telefonom se poveže preko bluetooth povezave in komandira aplikacije na le tem. Omogoča prebiranje SMS sporočil in naslovov ter prvih nekaj vrstic teksta v emailih, zmore nadzirati predvajalnik glasbe… Zanimivo, koristiti zna tudi telefonov GPS, kar pride prav pri uporabi športu namenjenih aplikacij kot je npr. RunKeeper. Potem pa preostane še 8 prostih mest za aplikacije iz Pebble Appstora.

Svoj Pebble uporabljam manj kot teden in sem navdušen. Že večkrat me je rešil pred zamujenim klicem, dnevno ga uporabljam za obtačlanje na Foursquaru in službi (ali držbi) subtilno čekiram obvestila na zapestju, vsakič ko zabrni telefon.
Ker trenutno nimam iPhona, koristim Pebble z Nexusom 5. Pebblov Appstore je na Androidu sicer še v beta fazi in temu primerno lesen, a hkrati ponuja vse funkcije. Težave sem imel le z začetno namestitvijo. Namreč, ko vzameš Pebble iz škatle je ta še devičnik, na njem ni nameščen operacijski sistem. Na Androidu pa nikakor nisem znal namestiti firmwarea na Pebble. Težavo sem rešil tako, da sem si sposodil iPhone od boljše polovice. Od tu naprej pa je šlo tekoče.
Aplikacije v trgovini so zaenkrat brezplačne, nekatere sicer imajo plačljive spremljevalne aplikacije (companion app) v Play Storu. Tak je recimo Music Boss, vsestranski upravljavec multimedijskih predvajalnikov. To niti ni slabo, saj ni potrebno deliti podatkov svoje kreditne kartice s še eno trgovino.

Sam Pebble Steel je visoko kakovostno izdelana ura iz nerjavečega jekla. Je vodotesna do 5 atmosfer. Sprva ima ura nameščen izjemno prijeten črn pas iz umetnega usnja. Dodatno je v paketu priložen jekleni pas, ki ga z malce spretnosti lahko namesti uporabnik sam. Vendar menim, da črno jekleni kontrast, ki ga daje ekran z ohišjem in pasom izgleda naravnost fenomenalno.

Za konec lahko rečem, da sem z nakupom zadovoljen, baterija po petih dneh uporabe še zmeraj kaže 40%, ki bodo zadostovali še vsaj za 2 dni uporabe. Postavi pa se seveda tudi vprašanje, kakšen dolg terja nenehna modrozoba povezava na baterijo telefona. Po mojih izkušnjah porabi cirka 5 do 10%, vendar pa imajo nekatere ure prikaz vremena, ki se samodejno posodablja na 15 minut in takrat baterija telefona kar kopni. To zna še biti težava…

Advertisements