Moje mnenje: Nokia 5800 XM in Symbian S60 v5

nokia5800

V začetku februarja, so mi prijazni ljudje Future PR, na test posodili Nokio 5800, prvi telefon, ki ga žene nov operacijski sistem Symbian S60 v5. Glavna novost, ki jo le ta prinaša je nedvomno podpora na dotik občutljivim zaslonom. Zaradi česar se Nokio 5800 med “prijat’li” mnogokrat postavi ob bok Applovemu iPhonu. Kljub temu, pa Nokia vedno znova povdarja, da s 5800 cilja na povsem drugo publiko.

dscn2567In boljše je tako, kajti kot uporabnika iPhona, me je Nokia ob prvem stiku prav odbila in to predvsem zaradi zaslona. Ta je namreč tipa “resistive touch”, za razliko iPhonovega kapacitativnega, kar v praksi pomeni počasnejše delovanje zavoljo potrebe po močnejšem pritiskanju po zaslonu in odsotnost zaznave večih dotikov hkrati (beri: ni multitoucha). Ima pa to tudi svoje prednosti, zaslon  je tako odziven na vsako stvar in ne zgolj za prste. Končno pa je to delno tudi stvar osebne preference in jo težko štejem kot minus.

Resolucije zaslona 360×640 pik, barve so žive in berljivost je dobra v vsakodnevnih okoliščinah. Izgleda, da bo to nov standard za Nokijine S60 telefone v naslednjih nekaj letih. Vsekakor je bil že čas za slovo od QVGA zaslonov.

dscn25691Telefon je presenetljivo dobro, kompaktno izdelan in lepo sede v roko. Morda je malce hecne oblike, saj je dolg, ozek in debel in po velikosti ga še najlažje primerjam z Nokio N73 in N82. Prohvalno je tudi, da ohišje ob rokovanju ne škripa in ne piska. Tako ponovno izpostavljam dejstvo, da je žal prav N serija najslabše izdelana Nokijina serija telefonov. Le upamo lahko, da bo boljše z N97.

Glede na to, da gre za telefon z oznako XpressMusic bi pričakoval boljši predvajalnik za glasbo. Ta je namreč bolj ali manj ostal nespremenjen. Še vedno ne nudi ocenjavanja pesmi in še vedno je potrebno glasbeno knjižnico po tistem, ko dodamo kakšno novo pesem posodobiti. Sam zvok je dober, vendar ne doseže svežine in kvalitete iPhona. Mislim pa, da se nihče ne bo s tem obremenjeval. Zame je najpomembneje, da ni slišati nobene statike med poslušanjem glasbe z “in ear” slušalkami. Nokia Music Store zaenkrat pri nas ni podprt (SAZAS, ukreni nekaj!).

Edino po čemer telefon res izstopa, so kvalitetni in glasni zvočniki. Moram priznati, da v žepni napravi še nisem slišal glasnejših zvočnikov, pa tudi kvalitetnejše bi težko našel. Na izletu v naravo telefon brez težav zadosti potrebam po glasbi!

Druge stvari so bolj ali manj standardne GPS, WiFi, 3,2 Mpix kamera z Zeissovo lečo, ki snema video v formatu 16:9 . Nokia 5800 music playerŽal pa resolucija ni  720 x 480, ampak zgolj 640 x 360 pik. Baterije žal nisem uspel dovolj stestirati.

Še najbolj me je telefon zanimal zaradi operacijskega sistema, saj bo le ta poganjal večino prihajajočih Nokijinih telefonov višjega razreda. Naj povem, da sem bil razočaran. Predvsem se mi sistem ne zdi prilagojen za uporabo samo z zaslonom na dotik. Telefon po mojih vitisih kar kriči po tipkah! Delno je to res posledica navajenosti na iPhone, a dovmim, da je to edini vzrok.

V osnovi je organizacija sistema bolj ali manj ostala nespremenjena. Še vedno imamo na vsaki strani zaslona spodaj dve mehki funkcijski tipki, ki odpreta nek meni, v katerem nato izberemo željeno funkcijo. Kar pri tem zna povzročati težave je listanje skozi te menije. Še posebaj izbira funkcij kot je izhod, ki niti niso na prvem delu liste, ampak se moramo do njih šele premakniti, je mučna. Symbian OS S60, še do sedaj nikoli ni bil operacijski sistem za na dotik občutljive naprave in to se tudi pozna. Potrebno bo kar nekaj modifikacij, da bodo dosegli eleganco iPhone OSa.

Posebno nerodno je implementirana tipkovnica. Kjerkoli je vnosno okno, je namreč potrbno najprej 2 krat klikniti nanj, da se nam pokaže tipkovnica. Z zadnjo posodobitvijo je priklic tipkovnice postal sicer občutno hitrejši, a nesmisli ostajajo. Ko v aplikaciji beležke izbereš funkcijo nova beležka, pač ni logično, da se ti takoj ne prikaže tipkovnica in moraš še dodatno klikati po zaslonu. Pravtako se isto zgodi v sporočilih in pri vnašanju naslova v internetnem brskljalniku. Vse to se sicer da popraviti, vendar dvomim, da bo do tega prišlo. Hitrost pisanja pa je dodatno omejena z nepodporo multitoucha. Vsakič je namreč potrebno prst iz zaslona umakniti, preden lahko ponovno stisnemo na naslednjo črko.

nokia5800tipkovnica

Ne glede na vse skupaj, pa je sistem v osnovi soliden in bi se znal ob primerni uporabi klasičnih tipk pokazati v povsem drugi luči. Glede na to, da visoko kategorni telefoni kot je Nokia N97 in Samsung Omnia HD (spet brez tipk!) šele prihajajo, mislim, da niti ni bojazni, da ne bi v prihodnosti imeli s S60 v5 več veselja. Sam pa bom še naprej sanjal o kakšni nadgrajeni E71 z zaslonom občutljivim na dotik in vrhunsko kamero….

Advertisements

13 thoughts on “Moje mnenje: Nokia 5800 XM in Symbian S60 v5

 1. Strinjam se s tvojo oceno. Pripombo imam le glede kompaktnega ohišja. N5800 imam 14 dni in kar malo je trajalo, da sem se privadil. Žal pa je z ohišjem podobno kot sem imel izkušnjo s kar nekaj Nokiami. Pri moji je špranja po celi strani kjer je tipka za glasnost. Seveda tudi škriplje. Čakam na kakšen predlog, kaj narediti. Lp

 2. Najprej hvala za konstruktivni komentar. Glede kompaktnosti ohisja ti povsem verjamem, da pricne s casom in intenzivno uporabo skripati in zijati, a jaz tekom svoje uporabe nisem naletel na vecje tezave v tej smeri. Imel pa sem jo tri tedne. Vsekakor je skripala veliko manj kot N95, ki sem jo dolgo in dosti uporabljal.

  Resitev? 100% in res dobre ni. Sam sem ponavadi uporabljal MagicType (selotejp) in ga nalepil na notranje strani ohisja na mestih, ki s stikanjem povzrocajo piskanje. Skratka bolj prisilna resitev.

 3. Meni pa je kljub vsemu tale Nokia zelo pri srcu. Ohišje mogoče res ni najboljše, a kljub temu je vredno svojega denarja. Pri Nokia N97 pa verjamem da bo ohišje res bolj kompaktno. Iz moje strani vse pohvale Nokii 5800 XM, me je navdušila… Verjetno zato ker je moj prvi telefon na touch screen. 😉

  Imel sem priložnost imeti v roki tudi Iphona in glede na to koliko je ta aparat dražji, ni toliko boljši od te Nokie. Nokia 5800 XM je glede na svojo ceno odlična, tudi N97 bo dosti dražja, pa kljub temu dvomim da tudi toliko boljša.

 4. Sej to je povsem res, za to ceno in kot prvi touch screen telefon niti slucajno ni napacen. Le pripravljen se moras biti nanj navaditi.

 5. no rada bi povedala dda je nokia music store čisto podprt…jaz ga imam na računalniku in dela…telefon je v redu…bolsi kot iphone v veliko pogledih…in ja za nokia musc store se jo pa zlouda na google:nokia music…prvi link ki ga popne vn…:)

 6. Nokia Music Store je verjetno plačljiva kajne? Nisem še poizskusil kako deluje…

 7. Spela hvala za info glede Nokia Stora, bom probal ob prvi priliki. Trenutno pa žal nimam nobene visoko razredne Nokije okoli 😦 .

  Nokio 5800 in iPhona nima smisla primerjati, ker ciljata na različno publiko, po vrhu pa se iPhone OS še razvija (preberi o novem iPhone O.S. 3.0, ki bo prinesel, skoraj vse manjkajoče funkcije) Symbian pa je že v zrelem obdobju.

  V končni fazi so vsi high end pametni telefoni po hardveru že precej slični. Vsi imajo Wifi, GPS, velik Touch-screen, Bluetooth in eni boljšo drugi slabšo kamero. Kupec se na koncu odloči za določen telefon bolj na podlagi softwara (če so recimo vsi v ponudbah pri operaterjih po približno enaki ceni).

  Lepo nam bo, ni kaj! Ko bo na naše tržiče prispel še kakšen Android O.S. telefon, bomo res imeli veliko za izbirati: Symbian, Blackberry, Windows Mobile, iPhone O.S. in Android. Hja, pa na zelo obetavni Web O.S. ne smem pozabiti! Predvidevam, da bo hardware postal zanemarljivega pomena.

 8. TA MOBITEL JWE ZELO DOBER KUPIL SIGA BOM KER SI MORAM VEDNOKO VIDIM KAK NOV TELEFON GA KUPIT

  • kevin pa a morš ti tut skoz nove telefone kupvt 🙂
   Jz tut kupm kar pride pr nokiah nouga! 🙂

   =) =) =) =) =)

 9. Glejte! jaz bom zdaj u kratkem kupo nokio 5800 XM in če pa prej izzide nokia n97 mi nej pliz kdo pove kdaj izzide N97??
  Drugače pa pač kupim 5800 XM pa pol čes kšn let al pa 2
  kupm n97 ker takat bo 100% cenej za kr dost 🙂

  =) =) =) =) =)

 10. N97 pride junija. To je cez mesec dni. Splača se počakat in videt, kako bo. Po zadnjih poročilih sodeč, bo N97 sicer imel za le 34 MHz hitrejši procesor od 5800 XM, tako, da po tej plati neke resne razlike ne bo. Seveda pa bo razlika v kameri in predvsem tipkovnici.

  Jaz bi počakal, še najbolj bi ti pa priporočal, da razmisliš še o Samsungu Omnia HD, ki bo tudi enkrat do poletja prišel na naše police in bo v cenovnem rangu N97, ker dražji skoraj ne more bit.

 11. jaz sm imel izkušnje z omnijo in iPhonom, pa mi je tale nokia še najbolj, potem sledi omnia in iPhone…

  Kritika je dobro napisana 😛

  pa res tud da mi je nokia bolša zarad Symbiana….

  edin k res pogrešam pri tej nokiji je multitouch..

 12. Pingback: Moje mnenje: Nokia N97 « Digitalni Šepet

Komentarji so zaprti.