Palm vstopil v bitko z novim Palm Pre

bits_palm_prePalm je včeraj v Las Vegasu na sejmu CES predstavil svoj novi operacijski sistem in hkrati tudi nov telefon.

Sistem se imenuje webOS in zanj bo lahko aplikacije pisal vsakdo, ki je vešč pisanja v HTML, PHP in AJAX. SDK bo namreč prosto na voljo. Tako je Palm elegantno odgovoril na vprašanje, kdo se bo ob iPhoneu, Androidu, Blackberryu in Symbianu sploh še pripravljen poglabljati v dodatno platformo. Slično kot iPhonovi web-apps torej, s pomembno razliko, da bo teklo vse lokalno na napravi. Aplikacije seveda kanijo gostiti v App-Storu slični trgovini.

Če sedaj vihate nos nad SDK, vedite da so vse aplikacije na Preju takisto napisane samo z uporabo HTML, PHP in AJAX. Niso pa zato nič manj impresivne. Po govoricah prvih očividcev gre namreč za nadvse intuitivno napravo, ki v marsikaterem pogledu potolče tudi iPhone. Večopravilnost še nikoli ni bila izvedena tako elegantno in glede na to da napravo poganja Texas Instrumentov najnovejši procesor, jo lahko dejansko tudi izkoristimo.
Ves interface deluje neverjetno konzistentno in vključuje močno napredni funkciji kopiraj in prilepi, ki sta za iPhone še vedno nedosegljivi 🙂 .
Brskljalnik temelji na Web-Kitu in pozna geste analogne Safariju na iPhoneu. Po videjih sodeč pa je nalaganje in obdelovanje podatkov še hitrejše kot na iPhoneu.

Od klasičnih standardov bo telefon podpiral tako rekoč vse: 3G, WiFi, GPS, Bluetooth. Pri tem pa imel 8gb pomnilnika, režo za microSD in 3 Mp fotoaparat, fizično QWERTY tipkovnico ter kapacitativni zaslon občutljiv na pritisk resolucije 320 x 480 pikslov (pametno, saj to pomeni združljivost z ogromno iPhone web aplikacijami). Pod zaslonom pa je območje občutljivo na dotik, ki je namenjeno raznim gestam za prehod med odprtimi aplikacijami.
Omeniti je potrebno tudi oblikovalca, saj je Pre dizajniral sam oče iPoda, Jon Rubenstein. Ta naj bi od Appla pobeginil med drugim tudi zaradi spora okrog fizične tipkovnice na iPhoneu. 

Telefon naj bi bil na voljo v prvi polovici 2009, poleti torej in verjetno sprva le v Ameriki. Itak bo šlo tu za posebno Sprint-only EVDO verzijo. Evropejci seveda dobimo 3G kot se šika!

Po slikah in videjih sodeč nas čaka resnično super telefon, ki se bo ob primerno nizki ceni tudi sigurno prodajal kot vroče žemljice. Palmu je zgleda uspelo razviti sistem, ki se lahko kosa z enostavnostjo uporabe papirja in kulice, hkrati pa nudi ogromno več. Če nič drugega se bo moral Apple v prihodnosti močno potruditi pri razvoju novih generacij iPhonea.

Poglejte si slike in video postnetke in presodite sami!

Palmova Galerija
Advertisements

2 thoughts on “Palm vstopil v bitko z novim Palm Pre

  1. Kul, dobro za Palm, da imajo končno en orenk izdelek, ker so že dolgo v senci …

    Morda veš, a obstaja kak posnetek predstavitve izdelka? Palm keynote? 🙂

Komentarji so zaprti.