Pop TV ponudil podcaste svojih oddaj, a žal napačno!

Večkrat si zaželim, da bi TV oddaje bile dosegljive kot podcasti. Tako bi lahko željeno vsebino gledal kadarkoli in kjerkoli. Če ob tem pomislim, da je predvajalnikov, ki so zmožni predvajati iPod video format (h264 ali mp4) cela gora, se mi zdi res nesmiselno, da tega ne uvedejo vsi televizijski studiji. No, moja želja je vse bližje uresničitvi. Karavani podcastov se je sedaj pridružil še PopTV. Žal pa so Popovci idejo izpeljali napačno! Naj razložim.

Načeloma podcasti delujejo tako, da si poslušalec svojo omiljeno oddajo naroči direktno na svoj predvajalnik oz odjemalec RSS. Smiselno je, da ima vsaka oddaja svoj RSS feed, saj to omogoča maksimalno fleksibilnost, kar je nenazadnje ena izmed glavnih prednosti podcastov napram živemu radiju ali televiziji.

Pri Popu se stvar na tej ravni zalomi, vse dnevne informativne oddaje imajo EN RSS feed! Vsi lastniki predvajalnikov z omejenim prostorom bodo tako imeli gromozanske nevšečnosti, če bodo želeli gledati le šport tekočega dne, saj je to 3. najstarejši podcast tistega dne. Govorim o primeru, ko gre s prostorom res za lase in sinhroniziraš le zadnji podcast vsakega feeda. Takšna ureditev se mi zdi toga in bedasta.
Če kdo ve na koga naj naslovimo apel, da bodo to popravili, naj prosim napiše med komentarje.

Link.

Advertisements

5 thoughts on “Pop TV ponudil podcaste svojih oddaj, a žal napačno!

 1. Na RTVju majo še bolj debilno narejeno. Naj razložim 🙂 Ko prvo, podcasti so v mp3 formatu pri 32kbps, kot drugo so zanič editirani, kot tretje pa imajo vsi isti opis.

  Mp3 bi še razumel, ker želijo biti kompatibilni, ampak v 32kbps je pa veliko premalo. Fora podcastov je ravno v tem, da se jih ravno ne mudi prenašati in kak bayt viška ni nobena katastrofa. Poleg tega pa to počnejo (zaenkrat) tehnološko bolj ozaveščeni surferji, ki verjetno nimajo več 56k modema.

  Editing je sicer ponekod ok, pri nekaterih podcastih pa je zvok obupen, kot bi poslušal spraskano vinilko. Tudi za 32kbps bi moralo biti bolje. To je posledica (sklepam), ker imajo nek samodejni mehanizem in sami teh podcastov niti ne poslušajo. Sicer bi vedeli …

  Metadata je mogoče za RTVjevce nekej postranskega, ali se jim pa v slogu “kdo bo pa to počel in koliko nas bo stalo” preprosto ne ljubi vpisovat opisov, pvozetkov ipd… No, pri novicah še nekako preživiš, da piše samo datum podcasta, pa še to težko, pri recimo “gori doli naokoli” ali pa pravljicah za lahko noč, pa ni napačno da bi vsaj pisalo kaj je glavna točka večera oz. naslov pravljice. A oni mogoče pričakujejo, da bom podcast po poslušanju zbrisal? Hm… V taki obliki kot imajo oni sedaj podcaste zagotovo. Kdo neki si zapomne pravljico ali pa kliping z neke novice po datumu podcasta.

  Še čisto subjektivna opomba za konec. Uvod v vsak podcast je prav nadležen. Namesto, da bi oddaje imele uvodno špico kot jo imajo v živo, ti sicer prijeten glas neke mladenke, začne težit da poslušaš “storitev podcast MMC…”; kar zveni kot posiljevanje z oglasi. A mislijo da mogoče ne vem, od kod sem dobil ta podcast? Zakaj mi je treba tupit z nekim MMC-jem? Kot da potrebujejo neko samo dokazovanje. Sploh so s tem posiljevanjem blagovne znamke MMC čist patetični. Očitno da znotrej hiše nimajo čisto razčiščeno kaj bi morali promovirat. To je storitev RTVja, ne nezga MMCja, lepo prosim. Ča Zvezdan, al kdorkoli že sedi tam, potrebuje točke za uspešnost naj jih drugače iztrži. A mogoče BBC fura nek MMC? Ne vem… Naj si pogledajo kak njihov podcast in se ugriznejo v koleno.

 2. Meni je pa bolj všeč manj feedov, in na 24ur.com so organizirani v bistvu točno tako kot mi je všeč. Imam MacBook-a z daljincem, in zjutraj lepo odprem, in izberem kaj bi pogledal. Če bi namesto tega imel 15 feedov, bi precej težje izbiral.

  Prostor pa dandanes res ni problem. Par GB za podcaste pa ti ne bo zmanjkalo.

 3. @zvezdič: Sicer RTVjevih podcastov nisem nikoli poslusal, gledal sem le videopodcaste a se je slab editing tudi tam poznal. Zelo se ti zahvaljujem za komentar, ker si mi s tem prikrajsal nujo po opiso se RTVjeve alternative.
  Vsekakor pa je treba RTVju stet v plus, da ponujajo podcaste ze kar lep cas. V idealnem svetu, bi morda kdo iz Popa in RTVja pokukal kdaj tudi na moj skromni blog, ali vsaj na sl.wordpress.com in opazil, da se pogovarjamo o njih. Morda bi to kaj spremenilo!

  @(jm): Te popolnoma razumem. A govorim o primeru, ko si nekdo lasti iPod Nano 4gb ali 8gb oz iPod Touch 8gb. Osebno se mi teh podcastov sicer ne zdi smiselno gledat na MacBooku oz v mojem primeru na MBP, ker je resolucija videa prenizka. Skoda, da ne ponujajo 640×480. Ceprav je res, da je bitrate videa spodoben, bolj kilav je zvok, vendar je vseskupaj na dostojni ravni.

  No, ko sem ravno govoril o resoluciji? Na SiolTV forumih sem lani jeseni zasledil, da naj bi Pop TV ze snemal v HDTv tehniki. Ce je to res, bi bilo neskoncno frajersko, ce bi ponudili HD podcast!
  Ah, sanja svinja o koruzi…. ;(

 4. Aa, niti podrazno ne snemajo v HDTV. 🙂 Jaz to vprasal pred pol leta, pa bil odgovor: “Zakaj?”

Komentarji so zaprti.