iPodoRaMa #2 – Nano vs. Classic vs. Touch – Video

novi ipodiTeden je naokoli in sveža iPodoRaMa je tukaj. Preden preidem k stvari, bi se vam želel zahvaliti. Prejšnja številka je bila izredno uspešna in takšne obiskanosti na blogu še nisem imel. Digitalni Šepet se je prelevil v pravi digitalni bazar! Upam, da vam je branje ugajalo. V kolikor želite vedeti še kakšno podrobnost več, pa so vam vedno na voljo komentarji, kjer lahko mirne duše postavite svoja vprašanja.

V tokratni iPodoRaMi se bom posvetil drugi pomembni funkciji predvajalnikov, videu. Na prvi pogled je zadeva precej jasna: iPod Touch kot predvajalnik z največim zaslonom s konkurenco pomete. Čeprav to večinoma drži pa zadeve le niso tako jasne kot se zdi prvi trenutek.

Splošni vtis

Obstajajo namreč določeni postopki, ki so boljše implementirani na manjših bratih. Za primer vzemimo previjanje videa, funkcijo, ki je osnova vsakega video predvajalnika. Medtem, ko lahko na Classicu in Nanu elegantno s kolescem zavrtimo posnetek na točno željeno mesto, je preskok za nekaj sekund na Touchu ne nemogoč. Zaslon se namreč odzove le na prstne blazinice in prav nič na nohte, tako je fino premikanje v času nemogoče.

9 in Celozaslonsko

Marsikomu bo šlo v nos tudi to, da na Touchu med samim posnetkom ni mogoče spreminjati svetlosti zaslona. Že res, da to skoraj nikoli ni potrebno, saj Touch vsebuje merilnik svetlosti in svetlost zaslona uravnava samodejno. Poleg tega pa je možno še zmeraj v par sekundah skočiti v nastavitve, spremeniti osvetljenost in se vrniti nazaj na isto točko posnetka. Lahko pa zato na Touchu, kot edinem iPodu, menjavamo med široko zaslonskim 16:9 in celozaslonskim pogledom, kar med gledanjem posnetka. To storimo s hitrim dvakratnim dotikom na zaslon. Celozaslonski pogled na straneh video poreže.

Video izhod

Za lastnike televizorjev visoke definicije bo glavni adut Classica in Nana verjetno sposobnost predvajanja videa na televiziji pri resoluciji 480p in 576p z uporabo komponentnega kabla. Pritem, ko zmore Touch le 480i in 576i. Za vse tiste z navadnimi televizorji pa bo razveseljivo, da sta Classic in Nano z najnovejšim firmwarom tudi manj izbirčna glede uporabe kabla. Film v resoluciji 480i sta predvajala tudi preko kompozitnega kabla z uporabo iPod Docka prejšnje generacije. Touch pa zahteva nove od Appla požegnane kable, ki se priklučijo preko dock vhoda na dnu naprave.

Baterija

Ko smo že pri adutih ne gre zapostaviti Classicove vrhunske avtonomije. Brez napajanja zmore bajsek (160gb) predvajati video med 7 – 9 ur. Nano zdrži nekaj več kot 5 ur in Touch zgolj okoli 5, kar zna na prekooceanskih letih biti težava. Velik zaslon očitno terja svoj davek.

[Številke sem povzel po iLounge.]

Zaslon

iPod Touch

Ob splovitvi Toucha je bilo veliko napisanega o slabem zaslonu, ki naj bi črne barve spreminjal v negative. Čeprav je bil ta efekt odpravljen, ima Touch še vedno ozek zorni kot in hitro prihaja do popačenj pri prikazu temnih scen. Problematično to sicer ni, a želel bi si več, še posebaj, ker istih problemov pri Classicu in Nanu ni. Touchev 3,5″ velik zaslon resolucije 480 x 320 pikslov sicer ni najbolj oster v družini (Classic in Touch: 163 ppi; Nano: 204 ppi), a posnetkom vdahne povsem drugo življenje kot ostala dva gledalnika. Povrhu pa je prav zaradi velikosti prijetnejši za gledanje.

Prostornost

Velik minus Toucha in Nana je tudi kronično pomanjkanje prostora. Če slednjemu to še nekako oprostim, ker majhnost narekuje že sam izgled, je pri Touchu to povsem drugače. Velik zaslon in višja resolucija kar kličeta po video vsebinah, 8gb oz. 16gb prostora pa se šibi pod obilnostjo posnetkov. Classic je s svojimi gromozanskimi 80gb oz 160gb zmožen vase vsrkati vse dele Esmeralde, Teletubiesov in A je to! skupaj, ob tem pa še vedno premore dovolj prostora za vašo omiljeno glasbo.

Veseli trojček

Kljub vsem omejitvam, ki jih Touch ima je kot video predvajalnik najprimernejši. Na njem sicer ne boste ustvarili arhiva najljubših filmov ali serij, a boste filme zrli na zaslonu kot se šika. Osebno filme redko gledam več kot enkrat in me majhna prostorska kapaciteta iz tega vidika tako ne moti. Že videne filme zmeraj zbrišem in tako ustvarim prostor za sveže. Postopek, ki zna sicer biti nemogoč nekje daleč od doma. Tu v polni luči zažari Classic, adventurist finest! Nanu kot videopredvajalniku pa še zmeraj ostane prostor za spontano gledanje filma, kjerkoli kadarkoli. S svojo majhnostjo paše prav v vsak žep in pri 8gb se na njem zmeraj najde dovolj prostora za kak film.

 

 

novi ipodi

        Nano: 3,5                      Classic: 4,5                       Touch: 4,5

26 thoughts on “iPodoRaMa #2 – Nano vs. Classic vs. Touch – Video

  1. Samo na eno malenkost bi opozoril.
    iPod classic ima moznost full screen.
    Nastavi se v Settings.

  2. Vem vem, govoril sem o tem, da se edino na Touchu da nastaviti full screen kar med samim gledanjem. Morda sem to nerazumljivo napisal.

  3. O zakon :). Js si mislim nabavit novega Classica 80GB in komaj čakam da ga dobim v roke ^^

    Kje bolj priporočaš nakup…v iStyle na Gosposvetski ali na Tržaški v Apple centru

    Tvoj blog rula 🙂
    Ajd 😉

  4. V bistvu ne vem, jaz svoje stvari kupujem v Avstriji.

    Drugace so v Ljubljani najcenejsi pri Aris Jabolko, ker imajo edini enake cene kot ostala Evropa. Namrec iPod Classic 80gb je v Avstriji 250 evrov, pri nasih prodajalcih je ponavadi drazje, kar je svinjarija!

    Drugace pa cestitam za odlocitev!

  5. Nice. Sem velik ljubitelj ipodov. Žal še nimam nobenega ampak tale review mi je zelo pomagal. Pomojm si bom kr nanota ubavu 😀

    L.P in nice review!

  6. Me veseli, da sem bil v pomoč. Sej v naslednjih dneh (tam nekje cez kak teden do max 2) bom še enkrat spisal o dodatnih funkcijah, kot so koledar, belezke in tako naprej.

  7. Živjo še enkrat.

    Zadnjič sem pisal, da kupujem iPod Classic. Ampak sedaj imam pomisleke ali naj kupim PSP ali iPod, ker me mikajo tudi igre ampak je baje baterija slaba in malo prostora je.

    iPod god….help me 😛

  8. Heh, hvala za naziv!

    Sam sem nad PSPjem bil ze zmeraj razocaran. Zaslon namrec nima dovolj hitrega osvezevanja, kar pomeni, da se hitre scene precej zmazejo in na koncu vseskupaj izgleda tako kot da bi gledal sliko nareisano s temperami. Na iPodu je zrenje filma veliko bolj udobno in manj naporno za oci.

    Kaj se tice iger je sicer res, da so le te zadnje case na PSPju vedno boljse, a je se zmeraj veliko sranja na PSPju.
    PSP je predvsem fajn ce ga “odklenes” na tako zvane open firmware, ki ti dovolijo poganjanja mnogo programov. Med njimi so omembe vredni predvsem emulatorji raznih starih konzol.

    Pomanjkljivost je se slabsa vzdrzljivost baterije in potreba po memory sticku, ki ni lih poceni. Do 80gb prostora tako ne bos prisel.

    PSP ima zelo dober zvok in novi Slim model ima tudi TV output. Pri tem, ko Slim porabi se manj energije, tako, da bi z baterijo klasicnega PSPja zdrzal se dlje kot z original Slim baterijo, ki ima nizjo kapaciteto. Seveda, bi potem rabil se dodatn pokrovcek za vecjo baterijo. Vse to se da dobiti v tujini, kako je pri nas ne vem.

    Povrhu pa PSP omogoca se surfanje po internetu, ki je solidno ni pa tako dobro kot recimo na iPod Touch.

  9. Kirga od PSP-jev se pa bolj splača kupiti? Baje da pri tanovem slimu ni le to da je baterija slabša ampak je tudi brez IR vmesnika, ima pa sposobnost začasnega shranjevanja podatkov z UMDja v pomnilnik za krajše nalagalne čase, med prenašanjem podatkov se pa polni.

    torej….kirga? =)

  10. Novega – Slim. Namrec cas baterije je enak, kljub temu, da ima manjso kapaciteto, ker je energetsko majn potraten.

    Ce ze PSP potem Slim in priporocam ti srebrnega, ker se na njem manj poznajo prstni odtisi. Crn je pravi magnet za njih!

  11. Sem ponosen lastnik iPoda Classic 160gb… Sem še začetnik pri upravljanju z njim zato imam eno vprašanje….

    Ko nalagam filme, videe itd moram te videe pretvorit…
    Kateri “converter” je “najboljši”?

    Še eno vprašanje… ali se da spreminjati resolucijo videov na iPodu?

    Za odgovore se zahvaljujem že vnaprej 😀

  12. Za windows priporocam kar videora ipod converter, je zastojn in zna vse kar je potrebno.

    Za Mac pa iSquint.

    Resolucije videa na samem iPodu ne mores menjat. Podpira pa iPod resolucije do 640×480 in jih normalno prikazuje na svojem ekranu, kot tudi na zunanjem.

  13. mhm.. hvala videoro sm tut že sprobu in se mi zdi vredu.. pa še zastonj je! 😀

    neki bi še prašu… resolucija nekaterih filmov je manjša kot od drugih… in zato je tudi na iPodu manjša resolucija… in gledanje ni tak luštno…. In uprašu bi če bi se pred ali med convertanjem nekako resolucija nastavila… da bi bila potem slika boljša…. ker če na iPodu vključim možnost “fit to screen” sliko na straneh poreže in ni več tako ostra…. 🙂 Hvala za pomoč

    P.S. se spoznaš tudi na PS3 tako dobro kot na iPode?!

  14. Ce je ze v izhodiscu resolucija filmcka manjsa od 320 x 240 si ne mores nic pomagat, ce pa mislis na widescreen resolucijo, ki zgoraj in spodaj pusti crni rob, tisto pa lahko pred samim konvertiranjem uredis pac manualno tako, da nastavis na katero resolucijo naj prilagodi video, s tem sicer podres razmerje.

    Glede PS3 pa urno skoci na http://www.konzole-slovenija.com . Predvsem forum preglej.

  15. Zdravo!

    Js bi uprašu kiro zvočno postajo oz. Dock za iPoda se najbolj splača kupit… glede na ceno in kakovost seveda!
    Imam 160gb iPoda Classic in res nevem katero bi kupiu… Res jo pa rabim oz. želim!

    Sam sem si na netu že ogledoval:

    Logitech AudioStation Express zvočniki cena: 79,99 euro
    Apple iPod Hi-Fi cena: 369,99 euro
    ZVOČNIKI ALTEC LANSING IM7E (IM7E) cena: 209,99 euro

    ogledoval sem si še eno BOSE… ki pa je tudi okoli 300 euro

    Hvala za Pomoč! 😀

  16. Pozdravljen,

    to si me pa na levi nogi dobil, kajti svetovanje glede zvocnikov/avdio postaj je eno najbolj delikatnih v iPod svetu.

    Najprej se moras vprasati kaj sploh rabis? A ti bo to nadomestek za HiFi stolp doma, ali zgolj potovalni spremljevalec. Sam prisegam pri zvocnikih na Logitech, ker za “malo” denarja “veliko” dobis. Seveda je v koncni fazi zvok vedno bolj oster, kot ce bi imel doma kak kvalitetni stolp + klasicne 2.0 trodelne zvocnike.

    Ker sem sam rabil nekaj za na pot in na morje sem kupil Logitechove mm50 zvocnike, ki imajo vgrajen tudi akumolator, tako, da lahko muziko poslusas tudi tam kjer naceloma ni elektrike. Med tem so ta model posodobili in ga zamenjali z PureFi Anywhere modelom, ki ima se boljso baterijo. Za na pot bi ti vsekakor svetoval tega, stane sicer 150 evrov a ce sodim po svojih igra boljse kot bi clovek pricakoval.

    Ce pa ze isces nadomestek za stolp, bi pa ti pravtako svetoval, da si ogledas Logitechov PureFi Elite model za 300 evrov in pravtako v tem razredu situiran njegov predhodnik Audio Station, ki ga danes dobis ze za manjsi denar. V tem primeru bi vsaj zame bilo pomembno, da zadeva vsebuje FM radio.

    AudioStation Express pa ne poznam, zal. Pravtako ne Altec Lansingovih IM7e.

    Apple Hi-Fi je pak zgresen model in so ga potegnili iz prodaje, tako da tega jaz ne bi kupoval.

    Vec ti pomagat ne bi znal, zal.

  17. Hey!

    Potrebujem tvoje mnenje …
    Imam dve stvari:
    1. iPod Classic
    2. iPod Photo Dock

    Kako lahko to povežem na TV?
    Poskusil sem z 4pin S-video kabli pa ni šlo.
    Ali obstajajo pravilnejši 7-pinski tudi kje pri nas?

    “Classic in Nano z najnovejšim firmwarom tudi manj izbirčna glede uporabe kabla. Film v resoluciji 480i sta predvajala tudi preko kompozitnega kabla z uporabo iPod Docka prejšnje generacije.”

    A si to tudi sam preiskusil ali povzemaš?

    Hvala v naprej (mogoče pa pogledamo kdaj kakšen film skupaj :D)

  18. Preizkusil sem tako z kompozitnim kot tudi S-video kablom in mi je preko docka z obema delovalo. Morda je stos v docku, sam imam tisti dock, ki ima spredaj crn okrogli sprejemnik za Apple Remote. Mislim, da to ni photo dock ampak eno generacijo novejsi dock, ki je prisel na trg z iPodi 5. generacije.
    Pravtako preveri, ce imas sploh vklopljeno tv out funkcijo. Ce imas, potem ti na zaslonu iPoda zacne tect casovni trak pri belem zaslonu z malim artworkom zadeve, ki jo gledas. Slicno kot ce bi poslusal pesem.

    Kake vrste S-video kabel imam pa ti na pamet ne znam povedat, ker trenutno nisem doma, predvidevam pa da je 9 pinski nepozlaceni.
    S video kable prodajajo v vseh racunalniskih trgovinah in tudi bigbangih.

  19. Opiram se na naslednje stvari:
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=300233
    “iPod Universal Dock or iPod with color display Dock (iPod photo Dock)”

    Moj simptom:
    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=306639

    Jst mam tak vhod na Docku:

    Ne najdem pa pravilnega kabla, očitno je 7-pinski “čudo tehnike”.

    “Preizkusil sem tako z kompozitnim” – a to tistim, ki paše v Line out?
    http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wa/RSLID?mco=B5F4A608&fnode=home/shop_ipod/ipod_accessories/cables_docks&nplm=M9765G/B

  20. Zdravo!

    imam problem: sem lastnik iPoda Classic 80gb. Po malo več kot letu dni mi je začel “crkvat”.
    Takoj seveda sledil restore itd. Nič. “Umru” po kakšni skladbi, mogoče dveh. Ga napolnim do konca. Isto. Kaže, da je baterija polna, a “umre” takoj. Sledi servis na e.p.l. Nevem, kaj so naredl, ampak iPod je normalno delal 4 dni. Doma spet isto kot prej (ena skladba, mogoče 2). Ponovni obisk servisa. Danes “umru” po 2 dneh.

    Na servisu niso jasno povedali problema; niti ali je baterija “fuč” ali ni. Zaposlena je malo namignila, da bi lahko bila kakšna “corrupted” datoteka. Dal gor povsem druge datoteke. Isti problem.

    Jaz osebno sumim na baterijo, saj iPod normalno dela le, kadar je priklopljen na elektriko (računalnik ali adapter), na docku dela isto kot brez. Normalno dela, le če je tudi dock priklopljen na elektriko.

    Vem, napisal sem veliko 🙂
    Prosil bi za kakšen nasvet, drugače bom bil primoran kupiti novega Nanota, saj je nova baterija okoli 70 euro. Če se ne motim seveda.

    Lp Luka

  21. Po svojih izkusnjah bi rekel, da gre za baterijo. Sam sem imel tako rekoc iste simptome pri svojem Macbook Pro. Ko sem zamenjal baterijo so se problemi polegli.

    Predvsem je vazno rokovanje z baterijo. Polnjenje baterije v avtu bi naj ne vplivalo najboljse na njo in bi zato moral baterijo vsakic spraznit in da spet napolnit, po tistem, ko jo polnis v avtu. Ali je to le mit al ne, ne vem. Druga stvar je polnjenje z neoriginalnimi polnilci, pri poceni polnilcih zna biti ista zgodba.

    Vec o baterijah si lahko preberes na battery university (googlaj).

  22. V avtu ga sicer še nisem nikoli polnil. Drugače imam pa applov original polnilec. Mogoče je le prišel čas, ko baterija “rikne” 🙂

    Eno vprašanje še: Ali je res, da ko enkrat menjaš baterijo, tako sem vsaj slišal, da “to ni več to, kot je včasih bilo”.

    Tu se mi zdaj poraja dilema: Ali kupiti novo baterijo ali novega iPoda. Če moje informacije niso napačne je baterija (kot sem že rekel) okoli 70euro, in slišal sem, da ni original Applova baterija.
    Kot sem tudi že omenil bi se v drugem primeru odločil za Nanota. Verjetno 4gb… Mogoče 8.

  23. Tega pa ne vem, ker se nikoli nisem imel taksnih tezav. Vprasaj tam, kamor bos dal na servis. Ce gre za pooblascenega Apple serviserja bi moral to opravitu z minimalnimi posledicami na ohisju iPoda in z originalno baterijo.

    Kaj bos pa storil pa je stvar lastne odlocitve.

Komentarji so zaprti.